23-11-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
- Programy sponsorowane przez pracodawców promujące zdrowe odżywianie mają dotrzeć do milionów Amerykanów i pomóc w ograniczeniu otyłości - pogłębiającej się epidemii, która często prowadzi do cukrzycy, i raka - mówi dr Anne N. Thorndike z Harvard Medical School.
Większość Amerykanów spędza około połowy swojego czasu w pracy i je tam kilka . Prawie jedna trzecia wszystkich pracowników w USA jest otyła, co ma skutki wykraczające poza ryzyko dla zdrowia danej osoby. Wcześniejsze testy pokazały, że przyczynia się do większej absencji, niższej produktywności i wyższych wydatków pracodawców na opiekę zdrowotną.
- Programy wellness w miejscu pracy mogą promować zmiany stylu życia wśród pracowników - zauważa dr Jessica L. McCurley, współautorka badań.
Kilkuset pracowników Massachusetts General Hospital regularnie korzystało ze szpitalnych stołówek. W ramach programu „Wybieraj dobrze, jedz dobrze" jedzenie i napoje w tych jadłodajniach zostały opatrzone etykietami z sygnalizacją świetlną wskazującą właściwości: kolor zielony oznaczał zdrowy produkt, żółty - mniej zdrowy, a czerwony - niezdrowy. Zmieniono także ekspozycje żywności i umieszczono zdrowsze artykuły w bezpośrednim polu widzenia, a niezdrową żywność w miejscach mniej widocznych, aby ograniczyć zakupy pod wpływem impulsu. - Uproszczone strategie etykietowania dają możliwość edukowania pracowników bez ograniczania ich swobody wyboru. W przyszłości wykorzystywanie danych o zakupach do przekazywania spersonalizowanych informacji o wartościach odżywczych za pośrednictwem poczty elektronicznej lub SMS-ów będzie kolejną opcją zachęcenia do zdrowego odżywiania - mówi dr Thorndike.
Jak się okazało, pracownicy, którzy najczęściej wybierali niezdrową żywność w pracy, cechowali się najniższą ogólną jakością diety i najwyższym ryzykiem otyłości, cukrzycy i nadciśnienia. Zdrowsze zakupy wiązały się z wyższą jakością diety i mniejszą częstością występowania otyłości, nadciśnienia i stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »