20-07-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przerwa na kawę to prawdziwy rytuał - bez względu na to czy robimy ją w domu, czy w pracy. Właściwie pracodawca powinien wręcz do niej zachęcać, jeśli chce mieć mniej zestresowanych, chętnych do współpracy pracowników.
W biurowej kuchni można zawiązać prawdziwe . W takich mniej formalnych okolicznościach tworzą się chętnie współpracujace ze sobą grupy.
Wypicie z kolegami i koleżankami w pracy zmniejsza stres związany z obowiązkami zawodowymi i zmianami biurze czy firmie, mówią uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego.
Badając zachowanie grupy pracowników po fuzji korporacji, autorzy badań odkryli, że podczas przerwy kawowej powstają prawdziwe psychologiczne grupy wsparcia, w których wymieniane są zawodowe opinie i przedstawiane osobiste frustracje spowodowane pracą. W efekcie u członków takich nieformalnych grup następuje zmniejszenie , a także zwiększa się zaufanie do współpracowników.
Jak wnioskują autorzy, przerwa kawowa nie jest osłabieniem produktywności. Powinna być traktowana jako zwyczaj, który umożliwia rozwój grup wsparcia. Takie przerwy mają ważny potencjał społeczny i gospodarczy dla firm, mówią uczeni.
O badaniach można przeczytać w magazynie Symbolic Interaction.